Skopningsteknik

Att skopa rätt är inte alltid lätt. Här är en guide som vi på SIA Glass använder i våra glassbarer - prova den gärna hemma så kan du också bli ett skopningsproffs!

Rätt temperatur

Se till att glassen har rätt temperatur, en bra temperatur är -18°C. Vissa sorter är lite hårdare än andra, försök att lägga de sorter som du tycker är hårda i mitten av frysboxen.

Håll skopan rätt

Fatta skopan med hela handen, inte för nära skopskeden, så slipper man bli kladdig om handen.

Skopa med långa svepande drag mot dig 

Sträva efter att alltid hålla en jämn glassyta. Gräv inga gropar eller diken. Se till att ingen glass blir kvar på trågens sidor.

Lika stora kulor

Försök att göra lika stora glasskulor, i långa loppet påverkar storleken såväl lönsamhet som kundnöjdhet.

Skölj skopan mellan smakerna

Vid övergång till annan smak, doppa skopskeden i vattenbadet och stöt av vattnet på skopan mot en ren torkduk vid vattenbadet. Kommer det vatten i glassen bildas isbitar. Det är viktigt att byta ut vattnet i vattenbadet var 20:e minut, använd då kallt vatten.


Håll skopan ren och fräsch

När glassen är färdigskopad, skölj skopan, torka den och lägg den på en ren torkduk eller servett.

  • Rekommendera aldrig någon födoämnesallergiker att äta skopglass, eftersom det finns risk att olika sorters glass kommer i kontakt med varandra vid skopningen.
  • Är du tveksam om glassens innehåll hittar du all allergiinformation under Våra glassar.