Allergiguide

Glass och sorbeter är sammansatta produkter. Glass består att många olika ingredienser och vi på SIA Glass är den allra sista länken i en kedja av olika förädlare och odlare.

Extremt allergiska personer bör vara försiktiga med alla sammansatta livsmedel. Risken för att råvarorna innehåller små rester av ingredienser från annan tillverkning kan aldrig uteslutas.


Vi besöker regelbundet de viktigaste av våra leverantörer och har ständigt en dialog med dem för att förebygga risker.


Vi följer i övrigt Livsmedelsverkets vägledning gällande lagstiftning och branschöverenskommelser och undviker användningen av märkningsfrasen ”kan innehålla spår av….”. Denna fras använder vi inte som ett sätt att dölja bristande hygien utan endast när det inte är möjligt att separera produktionen.

Mjölk

All SIA Glass tillverkas av riktig grädde. Våra sorbeter, Oatly och saftis innehåller däremot varken laktos eller mjölkprotein. 0,5 liters sorbeterna, Oatly 0,5 liter och Oatly Jordgubbspinne är SÄRNÄR registrerade hos Livsmedelsverket som mjölkfria.

Vår serie med Laktosfri Gräddglass är tillverkad av laktosfri grädde och mjölk. Den innehåller fortfarande mjölkproteiner och är SÄRNÄR -registrerad som laktosfri.

Ägg

Ekologisk glass innehåller ägg som emulgeringsmedel. Även andra produkter kan innehålla ägg. Läs alltid ingrediensförteckningen noggrant.

Vete

Gluten från vetemjöl finns i alla glassar som innehåller rån, kex, kakor eller vetecrisp. Läs alltid ingrediensförteckningen! Undantaget är strutarna Juni och Putte som innehåller ett glutenfritt rån.


Oatly innehåller gluten från havre. De flesta vuxna glutenintoleranta tål havregluten.


Glukossirap tillverkas av vete men tillverkningsprocessen gör att det inte finns kvar några detekterbara rester av gluten. Det kan finnas spårämnen av proteiner från vetet. Veteproteinallergiker ska därför undvika glukossirap. I Juni, Putte och Oatly-produkterna kommer glukossirapen från majs.


Fruktkärnmjöl och guarkärnmjöl är stabiliseringsmedel och innehåller inte gluten. Dessa ämnen kommer från baljväxter.

Havremjölk Finns i Oatly. Innehåller havregluten som de flesta vuxna glutenintoleranta tål. Kan innehålla spår av veteproteiner.

Nötter, mandel och jordnötter Nötter och mandel finns i flera produkter, läs ingrediensförteckningarna. Jordnötter hanteras för närvarande inte i vår anläggning. Detta gäller 2015.

Sojalecitin Kan används som emulgeringsmedel i choklader och doppmassor. Läs ingrediensförteckningen noga.

Frukt, sylt och ripplar De flesta fruktråvaror, sylter och fruktripplar innehåller citronsyra. Vissa sylter kan innehålla små mängder konserveringsmedel. Dessa deklareras inte alltid eftersom de inte tillsätts för att förbättra glassens hållbarhet. De medel som kan förekomma är Kaliumsorbat (E 202), Natriumbensoat (E 211) och Kaliumbensoat (E 212).

Vanilj Vanilj kommer från en orkidé. Vi tillsätter äkta vaniljarom till flera av våra glassar för den goda smakens skull. I vaniljglass finns även vaniljmärg som syns som små svarta korn i glassen. Den som inte tål vanilj bör inte äta glass där det i deklarationen står aromämnen.

Färgämnen

Vi äter även med ögonen och vi på SIA Glass försöker att använda naturens egna färgämnen i så stor utsträckning som möjligt. Vi skriver alltid ut namnet på färgämnet i deklarationen.

Våra ekologiska produkter innehåller inga färgämnen.Produkter lämpliga för allergiker

Oatly

Oatly innehåller inte laktos, mjölkprotein, ägg eller soja. Inte heller några stabiliserings- eller emulgeringsmedel som kommer från någon baljväxt som kan vara avlägset släkt med soja eller jordnötter.

Det vegetabiliska fettet som använts kommer från palm-, kokos- och rapsolja.

Är SÄRNÄR-registrerade som mjölk- och sojafria hos Livsmedelsverket.

Sorbet 0,5 liter

Innehåller inte laktos, mjölkprotein, ägg, gluten eller soja. Är SÄRNÄR-registrerade som mjölkfria hos Livsmedelsverket.


Laktosfri Gräddglass 

Innehåller laktosfri grädde och mjölk. Serien är SÄRNÄR-registrerad hos Livsmedelsverket som Laktosfri.

Juni Singelpack
Juni Flerpack
Putte Flerpack
Laktos- och glutenfria. SÄRNÄR-registrerade och försedda med Celiakiförbundets symbol.