Om innehållet i glassen

Varför är det socker i glassen?

Socker i glassen behövs dels för att ge glassen en god smak och dels för att ge en mjuk och krämig konsistens. Utan socker får man en isig, hård och smaklös produkt. I flera recept använder vi glukossirap i kombination med vanligt socker för att få en bra konsistens och lagom sötma.

Är glassen glutenfri?

Glukossirapen vi använder i vissa produkter tillverkas av vete. Glutenhalten är dock så låg att glassen kan anses som glutenfri. Det är ändå viktigt att läsa ingrediensdeklarationen på förpackningen då vissa produkter kan innehålla vete i annan form.

Varför använder SIA Glass tillsatser i glassen?

Vi använder tillsatser i våra produkter för att de ska få en bra konsistens, tåla temperatursvängningar och ge en bra munkänsla. Tillsatserna vi använder höjer kvalitén samtidigt som de ger glassen en lägre fetthalt och ett lägre pris.

Vad är guarkärnmjöl och fruktkärnmjöl?

Guarkärnmjöl framställs ur fröna från växten Cyamopsis tetragonoloba och fruktkärnmjöl framställs ur fröna från Johannesbrödträdet (Ceratonia siliqua). Enligt Bibeln livnärde sig Johannes Döparen på frukten från Johannesbrödträdet i öknen. Båda är baljväxter och innehåller inte gluten. De fungerar som stabilisatorer och minskar risken för iskristaller och gör att glassen håller en bra kvalité genom hela fryskedjan från tillverkning till konsument.

Vad är mono- och diglycerider av vegetabiliska fettsyror?

Alla fetter består av fettsyror och glyceroler. Mono- och diglyceriders funktion liknar det som äggula gör för glassens textur, dvs. den binder ihop fett och vatten till en stabil blandning. Mono- och diglyceriderna är dock enklare att hantera och orsakar inga allergier. SIA Glass använder alltid mono- och diglycerider av vegetabilisk olja.

Varför finns det vegetabiliska fetter så som palmolja i era produkter?

Palmoljan finns inte i glassen utan i exempelvis chokladen på och i rånen samt i vissa kakbitar och maränger. Palmoljan används i första hand p g a dess unika egenskaper som möjliggör att chokladen stelnar vid en viss temperatur eller håller sig mjuk inuti glassen. Det är med andra ord mycket små mängder palmolja i de produkter som den finns i. Endast 0,53 % av en glassbåts totala innehåll är palmolja.

Vi arbetar för fullt för att bli fria från palmoljan så snabbt som möjligt men med hänsyn till att det måste göras provkörningar och lagringstester med de nya råvarorna tar det tid. Fram tills dess har vi försäkrat oss om att all palmolja som används i våra produkter är certifierad enligt RSPO (Roundtable on Sustainable Palm Oil). Certifieringen betyder att palmoljan framställts på ett hållbart sätt genomglobala regler, bl a att ingen naturskog skövlats för nya plantage. RSPO’s hållbarhetsprinciper är att vara transparent, skydda miljön, dess resurser och biodiversiteten, se till arbetarnas rätt och utveckla nya plantager som tar ansvar.


Finns det animaliskt fett i glassen förutom grädde?

Nej, aldrig.

Kan det förekomma andra animaliska produkter förutom grädde, mjölk och ägg i glassen?

Ja, i vissa. Läs alltid ingrediensförteckningen noga om Du av etiska skäl inte vill äta något som kommer från andra djur. Vid framställning av vasslepulver används löpe från kalv och gelatin tillverkas av protein från gris.

Varför använder SIA Glass aromer. Räcker det inte med gräddglass och sylt?

Eftersom glass ska ätas mycket kall så räcker inte alltid de smakämnen som finns i bäret eller frukten för att ge glassen tillräckligt mycket smak.

Varför använder SIA Glass färgämnen?

Vi äter även med ögonen och förväntar oss att vissa smaker har en viss färg. T ex rosa hallonglass och grön pistageglass.

Har ni AZO-färger i glassen?

Nej.

Varför är den ekologiska glassen annorlunda till smak och konsistens?

Den ekologiska glassen är enbart sötad med ekologiskt rörsocker vilket ger en något sötare glass och en lite hårdare konsistens. Den innehåller enbart naturliga aromer och inga färgämnen. Det går därför inte rakt av att jämföra denna glass med vårt övriga sortiment eftersom recepten är helt annorlunda.

Varför tillsätts luft i glassen?

Att äta frusen glassmix är inte gott. Det är luftblandningen som ger glassen god smak och bra munkänsla. Hur mycket luft man väljer att tillsätta beror på vilken typ av glasskaraktär man vill ha. En glass med mindre luft kan lätt upplevas som mäktig och en alltför luftig glass känns fluffig.

Varför har SIA Glass laktosfri glass?

Det finns en stor efterfrågan från konsumenter på god och krämig laktosfri gräddglass. Att kunna ge hundratusentals laktosintoleranta svenskar möjlighet att njuta av äkta svensk gräddglass är även en dröm vi på SIA Glass har haft i åratal. Det tog sin tid att utveckla glassen så att den skulle smaka riktig gräddglass, men nu är vi framme vid målet.

Hur blir grädden och mjölken laktosfri?

Vi tillsätter ett naturligt enzym som heter laktas som bryter ner mjölksockret till andra sockerarter som alla magar tål. För säkerhetsskull testas den färdiga glassen för att vi ska var helt säkra på att inga rester av laktos finns kvar.

Smakar laktosfri glass likadant som ”vanlig” gräddglass?

De flesta konsumenter känner ingen större skillnad. SIA Glass nya laktosfria gräddglass är minst lika god som den vanliga gräddglassen. Det visar en ny undersökning där 884 personer i en blindprovning fick jämföra och betygsätta vanlig gräddglass och den laktosfria gräddglassen på en skala från 1 till 5. Båda glassarna fick högt betyg, och skillnaden var hårfin. Vinnare blev faktiskt den laktosfria gräddglassen, med betyget 4,16. Den vanliga gräddglassen fick betyget 4,15.
Vår laktosfria gräddglass har smaker som tilltalar hela familjen. Så om någon i sällskapet är laktosintolerant, tänk på att de som tål mjölk även kan välja denna glass.

Finns det någon laktosfri produkt på glasskartan?

Årets glasskarta innehåller Juni, en strut med laktosfri gräddglass med vaniljsmak, jordgubbssylt och chokladöverdrag. Dessutom finns Colapop, Hallonpop samt FruktIs Ananas om du är laktosintolerant.

Vad är skillnaden mellan laktosintolerans och mjölkallergi?

Kan man äta lite mjölkprodukter, t ex ost eller yoghurt, så är man inte allergisk utan laktosintolerant. Som laktosintolerant tål man inte stora mängder mjölksocker som finns i vanliga mejeriprodukter. Då funkar vår laktosfria gräddglass alldeles utmärkt.
Den som däremot är allergisk mot mjölk tål inte proteinerna som finns i mejeriprodukter, vilket innebär att man helt måste utesluta mjölk ur kosten.

Kan jag äta någon glass om jag är mjölkallergiker?

Är du mjölkallergiker måste du helt utesluta mjölkprodukter. Man ska helst undvika att ge sojabaserade ersättningsprodukter till barn med mjölkallergi eftersom de lätt kan utveckla en sojaproteinallergi. Då är Oatlyglassen ett alternativ eftersom den är tillverkad av havre och är helt mjölk-och sojafri. Ett annat alternativ för dig som mjölkallergiker är vår sorbet som även den är mjölkfri.
0,5 liters förpackningarna av Oatly och sorbet testas dessutom för mjölkfrihet innan de godkänns för försäljning i handeln.

Hanterar ni nötter/mandel/jordnötter i ert glassmejeri?

Ja, för närvarande hanterar vi hasselnötter, valnötter, pekannötter, mandel och pistaschmandel. Vi hanterar för närvarande inte jordnötter i vår anläggning. Vi arbetar ständigt med bedömningar av allergirisker.
Läs alltid ingrediensförteckningen på förpackningen noggrant.

Varför står det ”kan innehålla spår av...” på vissa förpackningar?

I några av våra produkter ingår choklad som kommer från tillverkare som inte har möjlighet att helt separera produktlinjerna.
Läs alltid ingrediensförteckningen på förpackningen noggrant.

Är all glass pastöriserad?

Ja. Först är all grädde och mjölk pastöriserad innan den levereras till oss och sedan pastöriserar vi all glassmix innan infrysning.

Varför blir glassen isig?

Detta är typiskt för en produkt som delvis blivit tinad och sedan omfryst. Var och när det har hänt är svårt att säga. Eftersom vi inte själva kör ut glassen till butikerna bör du ta kontakt med frysansvarig i din butik om du råkar ut för detta. Tänk på att förvara glassen långt ner i din frys där det ofta är kallast.

Jag har en fråga om allergi, vem kan ge mig svar?

Många svar kan du hitta här på hemsidan. På varje glassförpackning finns en ingrediensförteckning där du kan se vad glassen innehåller.
Har du ytterligare frågor skicka e-post till vår konsumentkontakt info@siaglass.se
För allmänna frågor om allergier kan du gå in på Livsmedelverkets hemsida på www.slv.se

Om det jag är allergisk mot inte finns med i ingrediensförteckningen kan jag då vara säker på att inga spår av ämnet finns?

Glass är en sammansatt produkt. Den består av många olika ingredienser och vi på SIA Glass är den allra sista länken i en kedja av olika förädlare och odlare. Extremt allergiska personer bör vara försiktiga med alla sammansatta livsmedel. Risken kan aldrig uteslutas för att råvarorna innehåller små rester av ingredienser från annan tillverkning.
Glass är en sammansatt produkt som kräver vissa tillsatser för att bibehålla konsistens och säkerställa hållbarhet. Ofta är dessa tillsatser baserade på naturliga ämnen som har i uppgift att förbättra specifika egenskaper i produkterna. För dig som vill läsa mer om tillsatser och dess funktion i våra livsmedel samt påverkan på vår hälsa, klicka in på http://www.tillsatsfakta.se/
För ytterligare information kontakta info@siaglass.se