SIA Flaggor

När livet leker-fonden

Sponsring för de som får livet att leka

Livet leker när alla får vara med. Livet leker när barn får skratta, skoja, utmana sig själva och växa tillsammans. Runtom i vårt land finns massor av förebilder – eldsjälar och föreningsledare – som oförtröttligt kämpar för att alla barn ska få vara med och leka. När livet-leker sponsringsfond finns till för att hylla de förebilderna.

Läs mer

Vi på SIA Glass brinner för en värld där alla barn får vara med och leka. Att leka är roligt – men lek är också allvar. I leken finns gemenskap, samhörighet, trygghet. I leken får barn ett positivt sammanhang och vänner för livet. I leken tränar vi oss på att visa omtanke om andra och på att våga tänka nytt och fritt.  

En värld där alla barn får vara med och leka är en bättre värld. Det är också därför rätten till lek är skyddad i FN:s barnkonvention*.

Med När livet leker-sponsringsfond vill vi hylla och stötta några av alla fantastiska förebilder i det svenska föreningslivet som bidrar till att alla barn får vara med och leka. Hjältar som med sitt oförtröttliga arbete inte bara bidrar till att stärka barns självkänsla – utan till att stärka hela lokalsamhällen.

När livet leker-sponsringsfond är en fond för människor i föreningslivet som får livet att leka för barn och unga, helt enkelt. De personer som väljs ut får sponsring till sin förening och blir hyllade med det bästa vi vet – ett rejält glasskalasVår förhoppning är att hyllningen ska ge eko långt utanför klubblokalen – och inspirera fler att engagera sig för barns och ungas rätt till lek. 

Känner du till en person som förtjänar att hyllas – en förebild som får livet att leka för barn och unga där du bor? Skicka in din ansökan eller ditt tips! 

* Artikel 31, Barnet har rätt till lek, vila och fritid.

Ansök/Tipsa

Sök sponsring ur När livet leker-fonden!

Är du aktiv i en förening som arbetar för barn och unga? Har ni en engagerad person i föreningen som gör något utöver det vanliga för barn och unga? Då är ni välkomna att söka sponsring ur När livet leker-sponsringsfond!

Kriterier för sponsring

Kriterier

För oss är det viktigt att vi hittar ett passande samarbete som gynnar alla parter. Vi ställer krav på de föreningar vi samarbetar med, allt i hållbarhetens tecken. Följande kriterier bör bockas av:

 • Vi söker en person som är aktiv i en förening eller organisation och är en riktig förebild! Vi fokuserar på insatser för barn och unga inom social hållbarhet. (exempelvis allas lika värde, hälsa, välmående, jämställdhet, jämlikhet osv)
 • Föreningen har barnverksamhet (ålder 0 till 15 år)
 • Idrott, kultur, miljö eller samhälle spelar ingen roll, det viktiga är att förebilden gör något utöver det vanliga.
 • Föreningen vill samla sina medlemmar och aktiva barn/familjer för ett glasskalas!
 • Föreningen vill överraska en av era förebilder och hylla denna person lite extra.
 • Föreningen får inte bedriva verksamhet som är skadlig för miljön och självklart inte lämna skräp i naturen efter genomfört kalas.

 

(Kan till exempel vara en insats för allas lika värde, en insats inom jämlikhet, jämställdhet eller mångfald)
När livet leker–sponsringsfond fokuserar på insatser som gör gott för barn och unga.

Vi som får livet att leka

Förebild: Astrid

KFUM, Sundsvall

Att ta över ett lag under en turbulent tid i klubben, från en erfaren ledare är inte lätt. Att sen göra det med sådan säkerhet och ansvarskänsla. Trots att man själv ha slutat spela basket brinner baskethjärtat så starkt och att man därför lägger ner så mycket av sin tid på ett gäng grabbar bara för att de ska få spela basket. Det tycker vi är värt att uppmärksamma. Astrid personifierar det vi i KFUM vill att våra ungdomsledare ska vara. Engagerad, kunnig, pålitlig och med ett stor baskethjärta.

Förebild: Anders Kaungs

Väskinde AIS

Anders är fotbollsansvarig ser till att alla ledarna får den trygghet och hjälp dem behöver som ledare för att göra ett gott jobb med ungdomarna. Han besöker alla lag vid träning, han finns som en trygghet för alla ser till att alla utvecklas i sitt ledarskap, han är en fantastisk människa. Han klipper gräset, kritar, bevattnar ser till att det är snyggt på anläggningen, vi äger våran anläggning vilket vi är mycket stolta över. Anders är själv ledare i ett lag och spelar i ett sk gubblaget. Vi anser att han borde få den uppskattning han förtjänar för att det ideella jobb han lägger samtidigt som han driver eget företag lantbruk. Anders sitter även med styrelsen som vice ordförande. Det finns hur mycket som helst att skriva om honom.

Förebild: Maya Avuka

Action Athletics, Järfälla

Motivering: Maya är en cheerleadingtränare som går above and beyond för både sina lag och föreningen i stort. Hon är tränare för tre lag mellan allt från 7-16 år, hjälper nya tränare i föreningen, erbjuder att hjälpa till att skjutsa, hoppar alltid in om någon annan tränare är sjuk, sköter föreningens TikTok-konto och är helt enkelt är en person som man verkligen vill ha i en förening. Hon gör att många barns liv blir bättre!

Förebild: Mirja Anwana

Leksaksbiblioteket, Göteborg

Motivering: I två års tid har Mirja varit arbetstränare, volontär och eldsjäl. Med sitt kreativa sinne sätter hon guldkant på tillvaron här på Leksaksbiblioteket. Mirja fixar med skyltning och ser till att barnen upptäcker leksaker som de aldrig annars skulle gjort. På event och träffar är Mirja alltid en uppskattad ansiktsmålare och pysslare. Mirja står också för en stor del av den insats som så sällan syns utåt, men som är avgörande för att tillgängliggöra alla leksaker, nämligen att räkna delar och kontrollera leksaker mellan lån.

Förebild: Magnus Ivarsson

7H ParaAlpint, Bollebygd

Magnus ställer alltid upp och finns där med en hjälpande hand vem som än behöver den. Många av våra medlemmar har andra sätt att kommunicera än tal och Magnus tar sig alltid tid att förstå och sätta sig in i varje individs unika kommunikstionssätt för att få individen att känna sig trygg och få en så bra upplevelse som möjligt. Han ger av sig själv och gör det där lilla extra för att få allt att funka, alltid på plats med ett välkomnande leende och ser till så att alla har det bra och mår bra. Magnus är vår fixarfrasse och om något inte fungerar så klurar han lite och hittar lösningar för att underlätta eller göra utrustningen bättre. Magnus är en klippa och utan honom skulle 7H ParaAlpint inte vara den bästa föreningen i Sverige.

Förebild: Christina Lekskog Boggby

Mora Scoutkår

Christina har varit ledare år efter år och år efter år. Jag är idag 44 år och när jag var tonåring i Mora scoutkår så var hon min ledare. Hon har genom åren gett hundratals barn chansen att utmanas, växa, få nya kompisar och hitta en trygg miljö. Jag tycker inte att hennes arbete har fått den uppmärksamhet den förtjänar. Idag är hon ordförande för kåren och den som håller ihop allt. Hon stöttar ledarna och uppmuntrar även oss att utvecklas i vårt ledarskap. Hon har koll på allt samtidigt som hon ger oss förtroende att själva driva verksamheten på det sätt vi vill. Det är helt fantastiskt. Jag tror inte att vi hade haft den verksamhet vi har idag om det inte vore för henne. Jag vill att hon ska se och förstå att vi och alla de scouter som är och har varit aktiva i vår verksamhet uppskattar det.

Förebild: Patrik Hedman

Strands IF

Patrik som är grundaren av HejAktivitet är den som med sitt driv för att skapa ett bättre samhälle har byggt denna organisation på endast dryga två år. Idag aktiverar vi flera hundra barn, unga, äldre, personer med funktionsvariationer i veckan. Patrik är utbildad ingenjör och gick från en trygg anställning inom ett stort företag till helt kasta ut sig i projektvärlden för att helt bli beroende av projektstöd från olika håll för att kunna bygga och bidra till HejAktivitet.

Förebild: Jacob Reinius

Unik FK Fotboll

Motivering: Han är en engagerad idrottslärare som på sin fritid också är fotbollstränare. Han talar en massa (7?) olika språk och det värmer verkligen att se hur glada många barn blir när det kommer en svensk och tilltalar dem på deras språk. Han vill att alla ska få vara med, även om det egentligen är ”fullt” i laget.

Förebild: Elsa Werthén

SlaughterSisters Rollerskate, Nyköping och Oxelösund

Motivering: Elsa lägger sin lediga tid på att stötta unga rullare, hon tränar på hur man lär ut snurrar och tricks, hon ser deltagare som sitter på sidan om och peppar som en glitterbomb när hon kommer in på träningen. Utan Elsa blir världen grå. Hon fungerar som förebild, som stöd, som pepp och som inspiration för yngre och äldre. Hon är magisk.

Förebild: Björn Berling

Halmstad Wakeboardklubb, Halmstad

Motivering: Genom att anordna särskilda aktiviteter för tjejer och funkisanpassa hela parken arbetar Björn och hela föreningen för att alla barn ska kunna vara med. Björn får alla att känna sig välkomna, sprider glädje och bidrar till att fler barn får känna hur det känns när livet leker. Därför är vi glada och stolta att hylla Björn med det bästa vi vet - ett riktigt glasskalas!

Så går det till

Ett glasskalas för ett bättre samhälle 

Varje år väljer vi ut ett antal personer och deras föreningar som får stöd och sponsring genom När livet leker-sponsringsfond. Förebilder runtom i landet som gör något utöver det vanliga för att alla barn ska få vara med och leka. De som väljs ut får ett ekonomiskt bidrag och hjälp med marknadsföring för sin förening. Och så blir de hyllade med det bästa vi vet:  Ett rejält glasskalas!

Läs mer

Så här går det till om din förening blir utvald att få sponsring ur När livet leker-sponsringsfond.

 1. Tipsa oss! Till att börja med – berätta för oss att ni finns och skicka in en ansökan. Eller tipsa om någon annan som ni tycker att vi ska hylla!
 2. Grattis – du är utvald! Om din förening blir utvald att få sponsring får ni ett besked från oss senast en månad innan glasskalaset.
 3. Preppa och bjud in! När din förening har valts ut är det dags att börja fixa med förberedelserna för ett riktigt glassigt kalas. Vi bidrar med ett kalas-kit med sånt som kan behövas på själva kalaset – allt från vimplar till strössel och en pokal fylld med glass för att hylla er förebild. Och såklart glass! (För att glassen inte ska hinna smälta på posten får ni glasscheckar som ni kan lösa in i er lokala butik.)
 4. Glasskalas! Glasskalaset blir ett tillfälle då ni kan samla människor i och kring föreningen för att lyfta det viktiga arbete ni gör tillsammans. Och såklart hylla er förebild lite extra!
 5. Efterfest! Efter glasskalaset vill vi ta del av fina bilder från ert event. Sen hjälper vi till att sprida ordet om er förening och er fantastiska förebild här på hemsidan och i sociala medier – förhoppningsvis kan vi tillsammans inspirera fler att följa i era fotspår! Efter kalaset görs också utbetalningen av det ekonomiska bidraget till föreningen.

Frågor & svar

Vad är När livet leker-fonden?

Vi på SIA Glass brinner för en värld där alla barn får vara med och leka och därför har vi startat När livet leker-sponsringsfond. Med vår sponsring kan vi hylla och stötta förebilder i föreningslivet som på olika sätt bidrar till barn och ungas rätt att få leka. En fond för människor och föreningar som får livet att leka för barn och unga, helt enkelt. De förebilder som väljs ut får sponsring till sin förening och blir hyllade med det bästa vi vet – ett rejält glasskalas.  

Vem kan söka sponsring ur fonden?

Sponsringsfonden är öppen för personer som är engagerade i en förening och som gör något extra för barn och unga. Du kan antingen söka för egen räkning eller tipsa oss om en person som du tycker förtjänar att hyllas för sina insatser för barn och unga. Sponsringen går till den förening som personen representerar.

Vi på SIA Glass brinner för en värld där alla barn får vara med och leka. Därför letar vi särskilt efter personer och föreningar som bidrar till alla barns rätt till lek och/eller som använder lek eller lekfulla metoder för att skapa bättre förutsättningar för barn och unga. Läs mer om kriterierna för sponsorskap här.

När kan man ansöka?

Du kan ansöka till fonden när som helst under året. Din ansökan sparas till kommande urval av förebilder. 

Vi på SIA Glass ser fram emot framtida hyllningar och de bästa vi vet, fler glasskalas

Obs! Vi tar inte emot ansökningar via telefon eller e-post utan endast via vårt ansökningsformulär.

Se fler

Vad behöver man göra?

Till att börja med – berätta för oss att ni finns genom att ansöka här. Eller tipsa om någon annan som ni tycker att vi ska hylla! Om och när din förening får sponsring vill vi också att ni ska hjälpa oss att överraska er förebild genom att arrangera ett riktigt glassigt kalas. Mer om hur själva samarbetet går till kan du läsa här

Vad får man som förening?

Här är några av de delar som ingår i sponsringspaketet. Sponsringen tillfaller den förening som den utvalda förebilden representerar.

 • En rosa pokal för att hylla er förebild. 
 • Glass och alla tillbehör som behövs för att kunna anordna en riktigt glassig träff för föreningens aktiva, barn och unga! 
 • Marknadsföring av föreningen och er förebild genom att vi lyfter er här på hemsidan samt annonsering i sociala medier. Tillsammans vill vi lyfta ert arbete och inspirera fler att följa i era fotspår!
 • 15 000 kronor i sponsring till er barn- och ungdomsverksamhet som tack för ert fina arbete i föreningen och stöd för arbetet framåt. 

Varför gör SIA Glass det här?

Vi på SIA Glass brinner för en värld där alla barn får vara med och leka. Vi är övertygade om att en värld där alla barn får vara med och leka är en bättre värld. Det är också därför rätten till lek är skyddad i FN:s barnkonvention. (Artikel 31, Barnet har rätt till lek, vila och fritid)

Runtom i vårt land finns massor av eldsjälar och föreningsledare som oförtröttligt kämpar för en värld där alla barn får vara med och leka. När Livet leker-fonden finns för att hylla sådana förebilder. Det är en fond för människor i föreningslivet som får livet att leka för barn och unga, helt enkelt. 

Genom stödet vill vi visa vår uppskattning och förhoppningsvis bidra till att de orkar fortsätta kämpa. Vår förhoppning är också att hyllningen ska ge eko utanför klubblokalen och inspirera fler att ta kampen för barn och unga. 

Vad menar ni med “förebild som får livet att leka”?

Livet leker när alla får vara med. Livet leker när barn får skratta, skoja, utmana sig själva och växa tillsammans. Runtom i vårt land finns massor av eldsjälar och föreningsledare som oförtröttligt kämpar för en värld där alla barn får vara med och leka. De människorna vi vill hylla med När livet leker-fonden. Läs mer om kriterierna för att få sponsring här.

Vad menar ni med "att göra något utöver det vanliga"?

Det kan vara fotbollstränaren som startar extraträningar för nyanlända barn. Eller teaterföreningens kassör som också är clown på barnsjukhuset. Eller någon helt annan. Den gemensamma nämnaren är att det är engagerade vuxna som ägnar tidiga mornar, sena kvällar, helger och lediga stunder för barns rätt att få leka, skratta, utmana sig själva och växa tillsammans.

Kan vi få sponsring till vår fotbollscup eller teaterföreställning?

Om din förening blir sponsrad får ni själva avgöra hur det ekonomiska bidraget ska användas, så länge det tillfaller föreningens arbete med barn och unga. Som en del av samarbetet vill vi att ni arrangerar ett tillfälle då ni inom föreningen kan träffas och lyfta ert fina arbete och hylla en förebild i föreningen. Vi bidrar med ett färdigt kit för att hylla er förebild med ett glasskalas och genom att lyfta er förening i våra kommunikationskanaler. 

Vem väljer vem som ska få sponsring och hur går det till?

Beslutet om vem som ska få sponsring fattas av SIA Glass och utgår från kriterierna som du kan läsa om högre upp på sidan. Bland de föreningar som uppfyller kriterierna görs ett urval beroende på bland annat geografisk placering, tid på året och föreningens inriktning. SIA Glass beslut om sponsring går inte att överklaga.

Hur tänker ni att det här ska leda till att livet ska leka för barn och unga?

Med det här stödet vill vi visa vår uppskattning till fantastiska förebilder runtom i landet och förhoppningsvis bidra till att de orkar fortsätt kämpa. Vår förhoppning är också att hyllningen ska ge eko utanför klubblokalen och inspirera fler att ta kampen för barn och unga.

Vi inser naturligtvis att ett glasskalas inte kommer att lösa alla de sociala problem som möter barn och unga idag. Men vi vill gärna att vår glass ska vara en symbol för glädje och lek – och för en värld där alla barn får vara med och leka. Och det är viktigt, för en värld där alla barn får vara med och leka är en bättre värld. Det är också därför rätten till lek är skyddad i FN:s barnkonvention. (Artikel 31, Barnet har rätt till lek, vila och fritid)