Glassbomb

Glassbomb, även känd som Baked Alaska, är en imponerande och festlig dessert som passar perfekt till nyår. Under ett fluffigt täcke av italiensk maräng gömmer sig lager av krämig vanilj- och chokladglass och sötsyrlig hallonsorbet på en sockerkaksbotten. Desserten kan ­göras helt klar och ställas i frysen fram till servering.

Betygsätt receptet

Dela receptet

Skriv ut

Skapat av
Matbyrån

Glassbomb.jpg

Du behöver:

För 8 personer

1 paket Vanilj 1,5 liter
2 paket HallonSorbet 0,5 liter
2 paket Choklad 0,5 liter
225 g frysta hallon
1 dl strösocker
1 st tårtbotten choklad (köpt eller hembakad)

Italiensk maräng
3 äggvitor
0,75 dl vatten
2 dl strösocker

Glass som används:

Gör så här

  1. Häll hallon och socker i en gryta. Värm upp så att sockret löser sig och ställ sedan i kylen så det kallnar.
  2. Ta fram glassen. Klä insidan av en skål med plastfolie.
  3. Bygg sedan lager av glassen och ställ in skålen i frysen 30 min mellan varje lager. Börja med vanilj i botten, sedan hallonsorbet, de kokta hallonen och sist chokladglassen. Låt frysa minst 3 timmar.
  4. Innan servering är det dags att göra marängen. Koka en sockerlag på socker och vatten till 121 grader.
  5. Under tiden vispa äggvitorna tills de är vita och fluffiga. Tillsätt sockerlagen i en tunn stråle och vispa marängen 5-7 minuter tills den är helt kall.
  6. Ta ut glassbomben ca en halvtimme före servering och vänd den upp och ner på tårtbotten.
  7. Klä hela tårtan i maräng, bränn av och servera.