Glasstårta med maränger och jordgubbar

Sommarens finaste midsommartårta! Med drömmar, lemon curd, vaniljglass och maräng som toppas med jordgubbar. Lika vacker som enkel att göra!

Betygsätt receptet

Dela receptet

Skriv ut

Skapat av
@fredrikahartzell på Instagram

Glasstårta med maränger och jordgubbar

Ingredienser:

MARÄNGER
5 st äggvitor
1,5 dl strösocker
2,5 dl florsocker

BOTTEN
20 st drömmar (kakor)
100 g smör

FYLLNING
1 förpackning Vanilj 1,5 liter
1 burk lemon curd

TOPPING & DEKORATION
750 gram jordgubbar
Spetsband eller annat valfritt band att sätta runt tårtan

Glass som används:

Gör så här

Maränger (förbereds med fördel dagen innan):

  1. Sätt ugnen på 90 grader.
  2. Vispa upp äggvitorna till ett hårt skum och tillsätt sedan lite strösocker i taget. Vispa hela tiden. Det ska bli en blank maräng och tar ca 10 minuter.
  3. Sikta ner florsockret lite i taget och vänd runt med slickepott tills allt är ordentligt blandat.
  4. Häll upp i spritspåse med valfri tyll och spritsa ca 10 cm långa maränger i valfri form på plåt med bakplåtspapper.
  5. Grädda marängerna i 2 timmar. Stäng sedan av ugnen och låt de stå kvar i ugnen 1 timme till.
  6. Förvara marängerna i rumstemperatur under natten.

Glasstårtan (baka samma dag):

  1. Sätt ugnen på 175 grader. 
  2. Smält smöret till botten i en kastrull och mixa kakorna i en matberedare, blanda ner smöret i kaksmulet och blanda.
  3. Tryck ut kaksmulet i en springform (20 cm) med bakplåtspapper i botten och grädda i 10 minuter. Ta ut och låt svalna.
  4. Ta ut glassen från frysen och låt tina något.
  5. Skopa upp hälften av glassen över kaksmulet. Klicka ut lemoncurd över glassen och skopa till sist upp resten av glassen. Jämna till kanterna.
  6. Ställ glasstårtan i frysen i ca 2 timmar.
  7. Ta fram tårtan och fäst marängerna runtom tårtan. Sätt ett band runt tårtan och toppa med jordgubbar. Ät och njut!

Mer recept