Kladdkaka-1,5-liter.jpg (1)

Allergiguide

Glass och sorbeter är sammansatta produkter. Glass består av många olika ingredienser och vi på SIA Glass är den allra sista länken i en kedja av olika odlare och förädlare.

Extremt allergiska personer bör vara försiktiga med alla sammansatta livsmedel. Risken för att råvarorna innehåller små rester av ingredienser från annan tillverkning kan aldrig uteslutas.

Vi besöker regelbundet de viktigaste av våra leverantörer och har ständigt en dialog med dem för att förebygga risker.

Vi följer i övrigt Livsmedelsverkets vägledning gällande lagstiftning och branschöverenskommelser och undviker användningen av märkningsfrasen ”kan innehålla spår av….”. Denna fras använder vi inte som ett sätt att dölja bristande hygien utan endast när det inte är möjligt att separera produktionen.

Mjölk

All vår gräddglass tillverkas av svensk färsk grädde. Vår veganska glass (gjord på havre och ärtprotein) samt vår sorbet och isglass innehåller däremot varken laktos eller mjölkprotein. Glasspinnen Vegan SaltKaramell och kan dock innehålla spår av mjölk.

Vår serie med Laktosfri Gräddglass är tillverkad av grädde, skummjölk och vasslepulver som vi med hjälp av laktasenzym gör laktosfri då laktasenzym bryter ner laktos till enkla sockerarter.

Ägg

Vår ekologiska glass innehåller ägg som emulgeringsmedel. Även andra produkter kan innehålla ägg. Läs alltid ingrediensförteckningen noggrant.

Vete

Gluten från vetemjöl finns i alla glassar som innehåller rån, kex, kakor eller vetecrisp. Läs alltid ingrediensförteckningen! Undantaget är struten Juni som innehåller ett glutenfritt rån.

Glukossirap tillverkas av vete men tillverkningsprocessen gör att det inte finns kvar några detekterbara rester av gluten. Det kan finnas spårämnen av proteiner från vetet. Veteproteinallergiker ska därför undvika glukossirap. I Juni, vår gluten- och laktosfria strut kommer glukossirapen från majs.

Fruktkärnmjöl och guarkärnmjöl är stabiliseringsmedel och innehåller inte gluten. Dessa ämnen kommer från baljväxter.

Nötter, mandel, jordnötter

Nötter och mandel finns i flera produkter, läs ingrediensförteckningarna. Jordnötter hanteras för närvarande inte i vår anläggning.

Soja

Soja och sojalecitin kan används som ingrediens och emulgeringsmedel i choklader och doppmassor. Läs ingrediensförteckningen noga.

Frukt, sylt och ripplar

De flesta fruktråvaror, sylter och fruktripplar innehåller citronsyra. Vissa sylter kan innehålla små mängder konserveringsmedel. Dessa deklareras inte alltid eftersom de inte tillsätts för att förbättra glassens hållbarhet. De medel som kan förekomma är Kaliumsorbat (E 202), Natriumbensoat (E 211) och Kaliumbensoat (E 212).

Vanilj

Vanilj kommer från en orkidé. Vi tillsätter äkta vaniljarom till flera av våra glassar för den goda smakens skull. I vaniljglass finns även vaniljmärg som syns som små svarta korn i glassen. Den som inte tål vanilj bör inte äta glass där det i deklarationen står aromämnen.

Färgämnen

Vi äter även med ögonen och vi på SIA Glass försöker att använda naturens egna färgämnen i så stor utsträckning som möjligt. Vi skriver alltid ut namnet på färgämnet i deklarationen.
Våra ekologiska produkter innehåller inga färgämnen.

Produkter lämpliga för allergiker

Sorbet

0,5 liter/5 liter
Innehåller inte laktos, mjölkprotein, ägg, gluten eller soja. Är registrerade som mjölkfria hos Livsmedelsverket.

Laktosfri Gräddglass

0,75 liter/5 liter
Innehåller laktosfri grädde, mjölk och vasslepulver.

Juni 

Singel/6-pack
Laktos- och glutenfria. SÄRNÄR-registrerade och försedda med Celiakiförbundets symbol

Vegansk glass

Pinne/5 liter
Innehåller inte laktos, mjölkprotein eller ägg. Glasspinnen Vegan SaltKaramell och kan dock innehålla spår av mjölk.